COVID-19 este o boală infecțioasă care afectează căile respiratorii și organele și care se transmite cu ușurință de la o persoană la alta. Este cauzată de un virus, mai exact de un nou tip de coronavirus care a fost identificat în China în decembrie 2019, SARS Cov-2. Acum s-a răspândit în toate țările din lume.
Numele COVID-19 este abrevierea de la COronaVIrus Disease 2019, iar termenul corona înseamnă "coroană", deoarece virusul arată ca o coroană la microscop. Există mai multe tipuri diferite de coronavirusuri. Unele dintre ele pot provoca răceli sau alte boli respiratorii ușoare (care afectează nasul, gâtul sau plămânii).
Majoritatea persoanelor care sunt infectate cu SARS CoV 2 au simptome ușoare până la moderate și, de obicei, se recuperează fără a avea nevoie de tratament special. Persoanele de orice vârstă cu următoarele afecțiuni prezintă un risc crescut de îmbolnăvire severă:
Cele mai frecvente simptome | Febră, tuse uscată, oboseală |
Simptome mai puțin frecvente | Durere generalizată, dureri în gât, diaree, conjunctivită, dureri de cap, pierderea gustului sau a mirosului, erupție cutanată sau decolorarea degetelor de la mâini sau de la picioare |
Simptome grave | Dificultăți de respirație, dureri sau presiune în piept, pierderea capacității de a vorbi sau de a se mișca |
Infecția se transmite de la o persoană la alta, dar încă nu este clar cât de ușor se poate întâmpla acest lucru. Transmiterea virusului se face prin intermediul picăturilor de secreții respiratorii eliberate în timpul strănutului, tusei sau interacțiunii verbale cu cei aflați în imediata apropiere. Aceste picături, care conțin viruși, pot fi inhalate sau se pot depune pe suprafețe cu care alte persoane pot veni în contact, infectându-se apoi în momentul în care își ating nasul, gura sau ochii. Din acest motiv, este important să îți acoperiți gura și nasul cu un șervețel de unică folosință sau cu cotul atunci când tușești sau strănuți . De asemenea, este esențial să te speli mâinile în mod regulat cu apă și săpun sau cu dezinfectant de mâini cu alcool.
Recomandări pentru populația generală
Pentru a contribui la reducerea răspândirii COVID-19 și pentru a te proteja pe tu și pe ceilalți, OMS recomandă:
Sună-ți imediat medicul de familie și cere sfatul acestuia dacă întâmpini dificultăți de respirație.
Pentru mai multe detalii și pentru a obține cele mai recente informații și sfaturi despre cum să te menții în siguranță, vizitează site-ul Institutului Național de Sănătate Publică.
De reținut: Aceste sfaturi se bazează pe recomandările Institutului Național de Sănătate Publică și ale OMS, care sunt actualizate în permanență. Aceste informații pot varia în timp și pot, de asemenea, să difere de la o țară la alta, așadar te rugăm să verifici cele mai recente recomandări din zona ta locală.
Riscul de a te infecta cu COVID19 nu este mai mare dacă ai SM. Cu toate acestea, deoarece terapiile de modificare a bolii (TMB) acționează prin modificarea sistemului imunitar, Societatea de SM din Canada spune că persoanele cu SM care urmează aceste terapii se pot confrunta cu un risc crescut de infecții. Se recomandă să discuți cu echipa ta medicală dacă îți faci griji cu privire la riscul de COVID-19 sau crezi că ai putea fi infectat. Societatea de SM din Canada va revizui și actualiza în mod continuu îndrumările lor pe măsură ce vor fi disponibile dovezi suplimentare.
Federația Internațională de SM (MSIF) menționează că, la fel ca toți membrii publicului larg, persoanele care trăiesc cu SM și care au peste 60 de ani sau care au afecțiuni pulmonare și cardiace subiacente prezintă un risc mai mare de a prezenta simptome severe sau complicații cauzate de COVID-19.
Dovezile actuale sugerează că având SM nu crește riscul de deces din cauza COVID-19. Cu toate acestea, anumite persoane cu SM pot avea un risc mai mare de a avea o boală severă și de a merge la spital dacă sunt infectate cu COVID-19:
Pe lângă respectarea orientărilor OMS pentru publicul general, MSIF recomandă ca toate persoanele care trăiesc cu SM (și cei care locuiesc cu ele sau le vizitează frecvent) să țină cont de următoarele:
MSIF (FEDERAȚIA INTERNAȚIONALĂ PENTRU SM) sugerează că, până la îmbunătățirea înțelegerii modului în care COVID-19 afectează SM, persoanele care trăiesc cu SM, care fac parte din grupurile cu risc ridicat și aparținătorii lor ar trebui să urmeze în continuare recomandările prezentate în secțiunea "Cele mai recente recomandări privind COVID-19 pentru persoanele care trăiesc cu SM?" pentru a reduce riscul de infectare, chiar dacă regulile locale de izolare sunt relaxate.
Dacă ești suspect sau confirmat cu COVID-19 sau dacă ai fost în contact apropiat cu o persoană care are COVID-19, rămâi în acasă și contactează cât mai repede medicul de familie și medicul neurolog pentru sfaturi suplimentare.
MSIF sugerează că ai putea lua în considerare posibilitatea de a te autoizola pentru o perioadă de timp adecvată dacă iei tratament cu steroizi pentru recidive.
În prezent, nu există recomandări specifice în ceea ce privește COVID-19 pentru copiii cu SM sau pentru femeile cu SM care sunt însărcinate sau care alăptează.
Dacă ești profesionist din domeniul sănătății și ai SM, nu înseamnă că prezinți un risc mai mare de infectare și ar trebui să urmezi aceleași proceduri de echipament de protecție personală ca și colegii tăi.
Este important să discuți cu medicul tău pentru sfaturi și informații suplimentare dacă ai preocupări cu privire la tratamentul pentru SM și COVID-19.
Multe DMT-uri (tratamente modificatoare de boala) acționează asupra sistemului imunitar. Există date limitate care sugerează că unele medicamente pentru SM ar putea crește riscul de apariție a complicațiilor cauzate de COVID-19, dar acest risc trebuie pus în balanță cu riscul de a întrerupe sau de a întârzia tratamentul, ceea ce poate duce la înrăutățirea simptomelor de SM și chiar la progresia dizabilității. Recomandările sunt în continuă schimbare și deciziile de tratament vor trebui să fie luate pe baza circumstanțelor și nevoilor tale individuale, așa că discută cu medicul tău neurolog pentru cele mai recente informații care sunt relevante pentru tine.
Consultă mai jos cele mai recente orientări ale MSIF privind administrarea de TMC în timpul pandemiei COVID-19:
Recomandarea medicului va depinde de tipul de tratament, de preferințele și nevoile tale individuale. De asemenea, întreabă-ți medicul dacă ai nelămuriri în legătură cu tratamentul pentru SM sau dorești sfaturi suplimentare pentru începerea, întreruperea sau modificarea tratamentului pentru SM.