Diagnosticul SCLEROZEI MULTIPLE
TIMPUL ESTE ESENȚIAL PENTRU FIECARE DIAGNOSTIC DE SM. PREIA CONTROLUL ASUPRA SM ÎNCĂ DE LA ÎNCEPUT.
Perioada care precede diagnosticul de SM poate fi incertă, deoarece îți faci griji cu privire la ceea ce te așteaptă. S-ar putea chiar să preferi să nu știi dacă ai SM. Aceste sentimente sunt perfect normale. Dar a fi informat despre SM și a avea un rol activ în diagnosticarea și gestionarea bolii, încă de la început, te va ajuta să păstrezi controlul și te va ajuta să ai o perspectivă mult mai pozitivă.
Nu lăsa ezitarea să-ți împiedice diagnosticarea SM.
SM progresează încă din primele etape, chiar înainte de a observa simptome sau de a primi un diagnostic. Așadar, cu cât afli mai repede dacă ai SM, cu atât o poți trata din timp. Obținerea celui mai bun plan de asistență medicală și de tratament încă de la început te poate ajuta acum și în viitor.
Testele pentru SM. Fii informat
SM afectează fiecare persoană în mod diferit, iar simptomele pot apărea și dispărea de-a lungul mai multor ani. Acest lucru face ca diagnosticarea să fie complexă și poate părea adesea un proces fără sfârșit, în special pentru că nu există un singur test care să determine dacă ai sau nu SM. În schimb, se utilizează o serie de teste și evaluări comune.
Asumă-ți un rol activ în diagnosticarea ta prin informarea cu privire la aceste teste: ce implică, de ce se fac și ce scot la iveală. Fă-te auzit și discută cu medicul tău despre orice schimbări în simptomele pe care le-ai experimentat și adresează-i orice întrebări ai despre testele implicite.
SM progresează încă de la început. Așadar, trebuie să progresezi la rândul tău în ceea ce privește informațiile despre SM și să obții din timp planul potrivit de îngrijire medicală și de tratament.
Primul pas în diagnosticarea SM are loc, de obicei, atunci când observi primele simptome, cum ar fi probleme de vedere, amorțeală sau slăbiciune musculară. Acest lucru se întâmplă adesea în timpul unui atac inițial al simptomelor SM și în timpul atacurilor ulterioare, cunoscute sub numele de recidivă. O recidivă este atunci când simptomele apar brusc sau se agravează în câteva ore sau zile. Aceasta durează cel puțin 24 de ore, fără o explicație alternativă pentru simptome și fără un atac vizibil al simptomelor în cele 30 de zile anterioare.
După ce îi raportezi medicului tău simptomele inițiale, el te va trimite adesea la o serie de teste și evaluări de monitorizare pentru a confirma diagnosticul. Nu există un singur test care să determine dacă ai SM, iar testele alese vor depinde de tipul de simptome pe care le-ai avut. Este posibil să ți se administreze o combinație sau toate testele următoare:
- Examen neurologic
- RMN
- Potențiale evocate (PE - Metoda de studiere a activității electrice a căilor nervoase ale auzului, văzului și sensibilității corporale)
- Puncție lombară
- Teste de sânge
- Teste oftalmologice (teste oculare și de vedere)
Medicul tău trebuie să parcurgă o serie de etape pentru a confirma un diagnostic de SM.
- Excluderea altor boli sau afecțiuni posibile cu ajutorul testelor de sânge
- Confirmarea afectării nervilor în cel puțin 2 zone diferite ale creierului sau ale măduvei spinării prin RMN, puncție lombară și potențiale evocate.
- Confirmarea diagnosticului de SM prin verificarea anumitor criterii care trebuie să fie îndeplinite (numite criterii McDonald)
Este nevoie de timp pentru a confirma un diagnostic de SM, în special în stadiile incipiente. Cu toate acestea, exista progrese tehnologice recente și îmbunătățiri în înțelegerea științifică a SM, ceea ce înseamnă că acum poți obține răspunsuri mult mai rapid decât ai fi făcut-o în trecut.
De asemenea, poți contribui la obținerea mai rapidă a răspunsurilor fiind mai specific atunci când raportezi simptomele, punând o mulțime de întrebări și netemându-te să vorbești proactiv cu medicul tău. Solicită mai rapid evaluări de monitorizare și o a doua opinie, dacă este cazul.
Nu uita: Experiența de diagnosticare a fiecăruia va fi diferită - este posibil să trebuiască să te supui doar la câteva dintre teste sau la toate, o dată sau de mai multe ori, pentru a obține un diagnostic de SM. În ultimul deceniu, îmbunătățirile aduse testelor de diagnosticare au făcut procesul mai rapid, ceea ce te va ajuta să obții un diagnostic mai devreme, astfel încât să poți începe să îți gestionezi SM mai repede.
Este important să vorbești cu medicul tău despre simptomele pe care le ai. Asumă-ți un rol activ în procesul de diagnosticare, ținând o evidență a simptomelor, pe măsură ce apar și când apar, astfel încât să poți furniza cele mai exacte informații la următorul control medical.
Cunoscând cum se schimbă simptomele tale în timp este important pentru a înțelege imaginea completă a SM, iar informațiile pe care le furnizezi medicului tău neurolog vor fi de mare ajutor pentru a ajunge cat mai rapid la un diagnostic precis.
După diagnostic trebuie să continui să îți urmărești simptomele între vizitele medicale. Acest lucru vă oferă, ție și medicului tău, mijloacele necesare pentru a evalua modul în care progresează SM, astfel încât să primești planul de tratament adecvat pentru tine.
Află care simptome pot indica semne precoce de SM.