TIPURI DE SCLEROZĂ MULTIPLĂ

false

TOATE TIPURILE DE SCLEROZĂ MULTIPLĂ SUNT CAUZATE DE UN PROCES SIMILAR DE BOALĂ DE FOND.

Timp de mulți ani, medicii neurologi au clasificat SM în tipuri distincte: SM recurent-remisivă (SMRR), SM primar progresivă (SMPP) și SM secundar progresivă (SMSP). Tipurile de SM sunt definite, de obicei, prin diferitele tipare de simptome care apar pe măsură ce boala progresează.

Cele mai recente cercetări ne arată că toate aceste tipuri de SM nu sunt atât de diferite. Procesul de bază al bolii este similar, indiferent de tipul de SM pe care îl ai. Toate tipurile de SM progresează de la început - chiar dacă nu prezinți simptome și indiferent de tiparul acestora.

Acesta este motivul pentru care este atât de important să iei măsuri pentru a-ți gestiona SM (inclusiv începerea tratamentului potrivit pentru tine și menținerea unei diete și a unui stil de viață sănătos) cât mai devreme posibil.

Continuă să citești pentru a afla mai multe despre diferitele tipuri de SM și pentru a afla cum nu sunt de fapt atât de diferite...

Deci, de ce este încă important să știi ce tip de SM ai? Știind ce tip de SM ai, ajută medicul să evalueze modul în care evoluează boala, să prevadă cum te poate afecta în viitor și să determine opțiunile de tratament disponibile, specifice pentru tine. Diagnosticul poate fi o provocare, deoarece SM urmează o evoluție imprevizibilă a bolii, simptomele pot apărea și dispărea de-a lungul mai multor ani, iar simptomele experimentate sunt diferite pentru fiecare persoană.

Cele trei tipuri principale de SM (SMRR, SMPP sau SMSP) sunt clasificate în funcție de rapiditatea cu care apar simptomele și de modul în care acestea se schimbă în timp. Simptomele pe care le experimentezi depind de zonele afectate ale sistemului nervos central.

SMRR este cea mai frecventă formă de SM. De fapt, până la 80-90% dintre persoanele care trăiesc cu SM sunt diagnosticate pentru prima dată cu SMRR. Acest tip de SM se definește prin simptome care apar și dispar, cu recidive care pot apărea rapid și apoi se stabilizează în următoarele săptămâni sau luni, într-o perioadă numită remisiune.

Poți avea o recuperare buna sau completa a simptomelor după o recidivă sau simptomele pot persista între recidive. Acest lucru poate duce la progresia constantă a SM, pe măsură ce dizabilitatea se acumulează.

SMRR progresează întotdeauna?

Se știe că toate tipurile de SM, chiar și SMRR, progresează de la început, chiar dacă nu observi simptome. Există tratamente disponibile pentru a te ajuta. Discută cu medicul tău neurolog despre opțiunile de tratament disponibile care ar putea fi potrivite pentru tine. Graficul de mai jos arată că SMRR este asociată cu perioade de recidive (înrăutățirea bruscă a simptomelor) și remisiune (recuperarea simptomelor) (linia roz). Progresia subiacentă a bolii continuă de la început, chiar și atunci când nu prezinți simptome.*

Graph: In RRMS, disease progresses steadily over time while symptoms periodically worsen and almost fully recover

* Graficul este o reprezentare generală a modului în care evoluează SM și nu se bazează pe un anumit pacient

Aproximativ 90% dintre persoanele diagnosticate cu SMRR ajung să dezvolte SMSP în decurs de 25 de ani. Semnele de dezvoltare a SMSP includ o înrăutățire treptată a dizabilității și simptome mai evidente între recidive. Deoarece poate fi dificil de identificat când se face schimbarea precisă de la SMRR la SMSP, un diagnostic de SMSP necesită o monitorizare atentă a modificărilor simptomelor tale, examene neurologice de urmărire și examinarea scanărilor prin rezonanță magnetică (RMN) de-a lungul timpului.

Se poate ameliora SMSP?

În stadiile inițiale, simptomele tale se pot ameliora după o recidivă, dar evoluția bolii de bază continuă în fond. Pe măsură ce trece timpul, simptomele vor deveni mai vizibile între recidive, până când nu mai există recidive distincte și simptomele se înrăutățesc continuu. Afectarea nervilor cauzată de SM este ireversibilă, dar, prin gestionarea bolii încă din stadiul incipient al SMRR, poți contribui la încetinirea dizabilității fizice, existând și alte tratamente disponibile.

Graficul de mai jos arată tranziția tipică de la SMRR la SMSP în timp. Există o înrăutățire treptată a simptomelor între recidive, până la un punct în care nu mai există recidive vizibile (linia verde). Progresia bolii subiacente continuă de la început, chiar și atunci când nu ai simptome.*

Graph: In SPMS, disease progresses steadily over time. Symptoms first worsen and partly recover, then steadily worsen

* Graficul este o reprezentare generală a modului în care evoluează SM și nu se bazează pe un anumit pacient

Diagnosticată doar la aproximativ 10-15% dintre persoanele cu SM, SMPP apare adesea la persoane după vârsta de 40 de ani și afectează în egală măsură bărbați și femei.

Persoanele cu acest tip de SM nu prezintă un model clar de recidive și remisiuni. În schimb, se observă o agravare treptată a simptomelor care apar la început ca fiind subtile și care devin treptat mai vizibile în timp. Simptomele se pot stabiliza pentru o perioadă de timp, iar pacienții pot avea recidive ocazionale. Din această cauză, poate dura ceva timp până la diagnosticarea SMPP. Urmărirea tuturor simptomelor te ajută să fii sigur că medicul tău neurolog va pune un diagnostic cât mai timpuriu posibil și îți stabilește tratamentul potrivit pentru tine.

Graficul de mai jos arată că SMPP este asociat cu o agravare treptată a simptomelor în timp (linia bleu), cu perioade de stabilitate și recidive ocazionale. Progresia subiacentă a bolii continuă de la început, chiar și atunci când nu prezinți simptome.*

Graph: In PPMS, disease progresses steadily over time over time and symptoms gradually worsen without relapses

* Graficul este o reprezentare generală a modului în care evoluează SM și nu se bazează pe un anumit pacient

SM progresează. La fel și cunoștințele noastre despre această afecțiune.

Noi studii. Noi informații. Noi perspective.
ÎNȚELEGE CELE MAI RECENTE CERCETĂRI ÎN DOMENIUL SM