SCLEROZA MULTIPLĂ ȘI ACTIVITATEA FIZICĂ
SM vă poate afecta mișcarea. Haideți să schimbăm acest lucru în mod activ.
Exercițiile fizice au beneficii pentru sănătatea fizică si psihica pentru toată lumea. Pe lângă îmbunătățirea condiției fizice generale, exercițiile fizice pot îmbunătăți forța musculară, echilibrul, oboseala și, în general, vă pot face să vă simțiți mai bine.
Înfruntați SM și fiți mai activi...
- S-a demonstrat că exercițiile fizice îmbunătățesc echilibrul persoanelor cu SM - citiți pagina noastră despre exercițiile de echilibru pentru a începe o viață mai echilibrată.
- Citiți pagina noastră despre Programul de exerciții pentru SM pentru a afla mai multe despre cum vă pot ajuta concentrarea exercițiile de rezistență și cele aerobice.
Avand SM, exercițiile fizice pot fi unul dintre ultimele lucruri pe care doriți să le faceți. S-ar putea chiar să credeți că exercițiile fizice vă vor înrăutăți afectiunea. Adevărul este că s-a dovedit că activitatea fizică și exercițiile aerobice ajută la îmbunătățirea simptomelor SM, inclusiv spasmele musculare, slăbiciunea musculară, oboseala, echilibrul și starea generală de bine.
Kinetoterapia include exerciții fizice, reabilitare și fizioterapie, toate părți importante în gestionarea SM. Poate fi adaptată nevoilor voastre individuale, indiferent dacă ați primit recent diagnosticul, dacă tocmai ați avut o recidivă sau dacă trăiți cu SM de ceva timp.
Kinetoterapia poate include programe de exerciții fizice și antrenament pentru a vă ajuta să vă îmbunătățiți echilibrul și mobilitatea. De asemenea, vă poate ajuta să găsiți modalități mai bune de a îndeplini sarcinile zilnice.
Kinetoterapia ar putea include:
- Exerciții de întindere/streching
- Exerciții de amplitudine a mișcărilor și de rezistență/forță
- Antrenament pentru mers
- Instruire privind modul de utilizare a mijloacelor ajutatoare pentru deplasare și a altor dispozitive de asistență
Înainte de a începe kinetoterapia, discutați cu medicul vostru pentru a vă asigura că exercițiile și sfaturile sunt adaptate nevoilor voastre specifice.
Pe lângă terapia fizică, există o mulțime de alte strategii de reabilitare, cum ar fi terapia logopedică și terapia ocupațională, pentru a vă ajuta să vă simțiți și să funcționați cât mai bine.
Dacă întâmpinați probleme cu mișcarea sau echilibrul, discutați cu medicul vostru despre recuperarea SM. Împreună, puteți crea un plan de recuperare personalizat pentru a vă ajuta să avansați în direcția corectă.
Înainte de a începe să faceți exerciții fizice sau de a vă crește nivelul de activitate, discutați cu medicul vostru pentru a vă asigura că programul este cel potrivit vouă. Acesta vă poate sfătui cu privire la tipurile de exerciții care se potrivesc cel mai bine stilului vostru de viață, obiectivelor și simptomelor pe care le aveți.
Rețineți aceste sfaturi pentru exerciții fizice sigure și eficiente:
- Găsiți o sală de sport cu o configurație potrivită nevoilor voastre și luați în considerare posibilitatea de a spune personalului că aveți SM, astfel încât să vă poată oferi ajutor suplimentar dacă este necesar
- Fiți atenți la limitele fizice și nu vă suprasolicitați
- Întotdeauna încălziți-vă mai întâi și luați-o treptat
- Odihniți-vă între exerciții
- Alegeți o zonă cu suficient spațiu pentru antrenamente în siguranță - îndepărtați orice pericol de împiedicare, cum ar fi covoarele!
- Încercați să evitați să vă încălziți prea tare, deoarece, în unele cazuri, acest lucru poate determina apariția simptomelor
Deși exercițiile fizice sunt sigure și încurajate pentru majoritatea persoanelor cu SM, în unele cazuri, o creștere a temperaturii corpului poate declanșa o agravare temporară a simptomelor. Acesta este doar un lucru de care trebuie să fiți conștienți și, cu siguranță, nu ar trebui să vă împiedice să fiți în formă si activi. Mai jos sunt câteva sfaturi despre cum să vă păstrați temperatura corpului atunci când faceți exerciții fizice:
- Faceți exerciții fizice într-o cameră cu aer condiționat
- Purtați haine ușoare și aerisite - ați putea încerca chiar și o vestă de răcire
- Beți în mod regulat băuturi reci
- Mergeți să înotați într-o piscină răcoroasă sau faceți un duș rece (ar putea fi o idee bună să anunțați personalul de la piscină despre afectiunea voastra, din motive de siguranță în cazul în care ați putea avea nevoie de ajutor sau asistență în timp ce înotați)
- Dacă faceți mișcare in aer liber, faceți-o dimineața devreme sau seara, când este mai răcoare, sau încercați să stați la umbră
- Începeți! Primul meu sfat pentru a începe să faci exerciții fizice este să începeti pur și simplu. S-ar putea ca prima ședință să nu fie cea mai bună, dar, din experiența mea, odată ce începeti să vedeti rezultatele și să simțiti energia pe care o obțineti din exerciții, nu te mai poți opri!
- Implicati-va creierul Pe lângă faptul că merg la sală, îmi place să încerc și exerciții care îmi antrenează creierul. Medicul meu neurolog mi-a recomandat câteva exercitii speciale pentru a-mi antrena partea stângă a creierului, cum ar fi să fac lucruri cu mâna stângă timp de câteva ore în fiecare zi (sunt dreptaci, așa că acest lucru este o provocare).
- Găsiți modalități de a fi activi în viața de zi cu zi Nu trebuie să mergeți la sală pentru a vă antrena corpul. De asemenea, îmi place provocarea zilnică de a fi activ - dacă am de ales între a lua liftul sau a merge pe scări, aleg scările. Mă menține în formă și îmi dă un sentiment de realizare. 4. Încercați un sport nou (și socializați!) Vara joc baschet cu prietenii mei, ceea ce este distractiv pentru că nu este doar un exercițiu fizic, ci și o modalitate de socializare careoferă un sentiment de apartenenta la o comunitate. De ce nu folositi aceste tips&tricks pentru a gasi o modalitate sa fiti active potrivita pentru voi?