Despre scleroza

multiplă (SM)

În timp, SM progresează. La fel și înțelegerea noastră asupra bolii.

Scleroza multiplă este o boală inflamatorie cronică a sistemului nervos central.

Știm mai multe despre SM decât am știut vreodată și am ajuns să înțelegem că toate tipurile de SM progresează încă de la început, chiar dacă s-ar putea să nu observi imediat simptome noi. Așadar, este important să cunoști cât mai multe despre SM, astfel încât să poți purta discuții informate cu medicul tău.

Asumă-ți un rol activ în modul în care este gestionată SM și fii informat despre știința din spatele SM - de la testele efectuate la diagnosticare și importanța urmăririi simptomelor tale - până la înțelegerea motivelor pentru care modelele simptomatice diferă atât de mult și ce poți face pentru a reduce impactul pe care SM îl are asupra vieții tale.

Diagnosticarea din timp și începerea tratamentul cât mai devreme pot contribui la încetinirea progresiei dizabilității. Astfel, îți poți păstra independența pentru mai mult timp și poți limita impactul pe care SM îl are asupra vieții pe care îți dorești să o trăiești.

quotes

Un diagnostic de SM nu trebuie să fie sfârșitul lumii. Nu este ideal, dar la fel se întâmplă și cu alte lucruri în viață. Nu lăsa SM să te controleze, nu are dreptul să o facă.

 

Aici îți oferim instrumentele și cunoștințele pentru a-ți face vocea auzită, pentru a prelua controlul asupra SM, astfel încât să te poți bucura de viață și să poți privi cu entuziasm spre viitor.

Acest scurt videoclip îți va prezenta informațiile esențiale despre SM și efectele pe care le are asupra organismului.

Acesta este creierul vostru.

[Este prezentată o diagramă a unui cap și a creierului]

Este alcătuit în mare parte din celule nervoase - aproximativ 90 de miliarde de celule nervoase care vibrează de activitate chiar și atunci când dormiți.

[Sunt prezentate celule nervoase dispuse în rețea, care își transmit semnale între ele]

Celulele nervoase sunt celule foarte sociabile, cărora le place să se conecteze.

[Sunt prezentate două celule nervoase. Ele au un corp principal cu ramificații și o coadă lungă care se termină în ramificații mai mici. Ramurile de pe coada unei celule se conectează la ramurile de pe corpul principal al altei celule.]

De fapt, există mai multe conexiuni între celulele nervoase din creierul tău decât există stele în Calea Lactee.

[Este prezentată o rețea complexă de celule nervoase conectate între ele]

Aceasta este o adevărată rețea socială!

Celulele nervoase din creierul și măduva spinării tale se conectează și comunică.

[Este prezentată o diagramă a creierului și a măduvei spinării. Iconițele de vorbirele le arată salutându-se reciproc pentru a reprezenta comunicarea dintre ele]

Împreună cu nervii din ochi, acestea alcătuiesc sistemul nervos central, sau SNC - centrul de operațiuni în rețea al corpului.

Asemeni fluxului de știri de pe rețelele de socializare, SNC-ul vostru conversează în mod constant cu el însuși și cu corpul vostru pentru a vă permite să gândiți, să respirați, să simțiți, să vedeți și să navigați prin lume - printre multe alte lucruri.

[Este prezentat creierul care face schimb de mesaje cu alte organe din corp prin intermediul unei platforme de socializare]

Dar ce s-ar întâmpla dacă celulele tale nervoase ar înceta să mai vorbească între ele în mod obișnuit, iar rețeaua socială s-ar strica în unele locuri?

Ceva similar se întâmplă la persoanele cu scleroză multiplă, sau SM. SM este o boală a sistemului nervos central.

Diagnosticată de obicei între 20 și 40 de ani, este o cauză majoră de invaliditate netraumatică la adulții tineri.

[Este prezentat un grup variat de persoane de vârste și etnii diferite, unele cu dizabilități vizibile, altele fără].

Pentru a înțelege ce face SM la nivelul SNC și al organismului, să aruncăm o privire mai atentă la modul în care funcționează celulele nervoase.

Pentru a trimite mesaje importante, celulele nervoase comunică prin semnale electrice. Semnalele pornesc de la un capăt și se deplasează de-a lungul acestei părți lungi, asemănătoare unui fir, care se numește axon.

[Celula nervoasă are un corp principal cu ramificații și o coadă lungă care se termină în ramificații. Coada este axonul]

Axonii sunt acoperiți cu straturi adipoase de mielină, care este ca izolația din jurul unui fir electric real. Mielina susține celula nervoasă și ajută semnalul să se deplaseze eficient până la capătul celulei, unde mesajul poate fi transmis altor celule din rețea.

[Semnalele se deplasează de-a lungul axonului unei celule nervoase, apoi trec printr-un mic spațiu dintre celule până la corpul principal al celulei următoare].

Semnalele nervoase se deplasează incredibil de rapid - de la 10 la 100 de metri pe secundă.

Este nevoie doar de aproximativ 1/50 de secundă pentru ca un semnal să ajungă de la creier la degetul tău. De aceea nu observați nicio întârziere atunci când creierul vă spune să vă mișcați degetele de la picioare.

La persoanele cu SM, straturile de mielină se deteriorează prin atacul sistemului imunitar, ceea ce duce la inflamație - schimbând modul în care semnalele se deplasează de-a lungul nervului și ducând la o gamă largă de probleme.

Zonele din SNC în care s-a pierdut mielina devin cicatrici atunci când organismul încearcă să rezolve problema - ca atunci când o zgârietură adâncă lasă o cicatrice pe piele.

Cele mai multe persoane cu SM suferă de recidive ale simptomelor, urmate de perioade de timp fără simptome.

[Un grafic de pe ecran reprezintă perioade de agravare bruscă a simptomelor, apoi de recuperare. În timpul perioadelor de recuperare, simptomele nu se recuperează la același nivel de bază la care erau înainte, astfel încât simptomele cresc treptat în timp].

Cu toate acestea, nimeni nu poate prezice ce fel de simptome va avea, când vor apărea sau cât timp vor dura.

Mai mult, SM nu se oprește niciodată și poate afecta SNC chiar și atunci când nu aveți simptome.